Land projectDuitsland
Locatie projectHamburg
Bouwheer Elbphilharmonie Hamburg Bau GmbH & Co. KG
Architect Herzog & de Meuron
Structureel ingenieurWGG Schnetzer Puskas Ingenieure
BouwbedrijfHochtief
In het begin was er een idee van de projectontwikkelaar Alexander Gérard. Aan het einde is er een gebouw als een kracht van de natuur: de Elbphilharmonie in de HafenCity in Hamburg heeft een uitstraling die tot ver buiten Duitsland en zelfs Europa reikt.
Na de oplevering van het gebouw in november 2016 bezochten meer dan 850.000 mensen de concerten in het eerste jaar van de exploitatie in 2017, 4,5 miljoen geïnteresseerden gingen op tournee door de indrukwekkende architectuur en 70.000 namen deel aan rondleidingen door de concertzaal.
De constructie en uitvoering van het gebouw zijn technisch gezien niet banaal. Oorspronkelijk zou de Philharmonie worden gebouwd op basis van het bestaande opslaggebouw; vandaag de dag maken alleen de gevel en delen van de oude funderingen deel uit van het nieuwe gebouw. De grondplaat is gefundeerd op 1732 palen die diep in de rivierbedding van de Elbe zijn gegraven.
De Elbphilharmonie Concertzaal heeft 26 verdiepingen met een totale hoogte van 110 meter. Gezien het aantal verdiepingen is het begrijpelijk dat de voordelen van de Cobiax-holtevormervloeren van doorslaggevende waarde zijn voor het gebouw.
De Cobiax-technologie maakte het mogelijk om het totale gewicht van de Elphi, zoals de Hamburgers hun nieuwe symbool noemen, te beperken tot 200.000 ton – alleen de vermindering van het gewicht van de vloeren en de daarmee gepaard gaande ontlasting van het hele gebouw maakte de elegantie van de constructie mogelijk.
De Elbphilharmonie Concertzaal is een voorbeeld van indrukwekkende constructieve vrijheid. Bij problematische ondergronden, zoals rivierbodems en oeverzones of zelfs bestaande funderingen die gebruikt moeten worden, maakt de vermindering van het gewicht van Cobiax holtevormervloeren het mogelijk structuren te bouwen die niet mogelijk zouden zijn met conventionele massieve betonvloeren.
Het hele gebouw kan flexibeler worden ontworpen; de gebruiksmogelijkheden worden veelzijdiger. Grotere overspanningen zijn mogelijk zonder extra ondersteunende maatregelen of balken, en het gebouw wint aan ontwerpgrootte terwijl het totale gewicht wordt gereduceerd.
Naast de esthetische en bouwkundige voordelen speelt ook het ecologische voordeel van de Cobiax-technologie een rol: het sterk gereduceerde betongehalte in de vloerconstructie vermindert de CO2-vervuiling en er is aanzienlijk minder bouwzand nodig, een grondstof die wereldwijd steeds schaarser wordt.
Bij een groot gebouw als de Philharmonie speelt ook het logistieke voordeel een rol. Minder betongebruik betekent ook dat er minder betonmixers naar de bouwplaats hoeven te rijden; het verkeer in en rond de metropool Hamburg en op de bouwplaats wordt aanzienlijk verminderd.
De Grote Concertzaal is volledig ontkoppeld van het hele gebouw als box in box structuur om de unieke akoestiek vrij van omgevingsinvloeden te garanderen. Met behulp van de Cobiax-technologie weegt de constructie slechts 12.500 ton; het gewicht wordt ondersteund door 342 veersystemen op de vloer en 34 op de dakplaat, waardoor de concertzaal op die manier gescheiden wordt van het totale gebouw.
Om ook in het midden- en hoogfrequentiebereik akoestische neutraliteit te bereiken, worden op de wanden en plafonds 10.000 tegels van sterk gecomprimeerd pleisterwerk en oud papier aangebracht; deze reduceren de echo‘s in de hal en verdelen het geluid optimaal.
Het resultaat is een uiterst transparante akoestiek, die de Grote Concertzaal van de Elbphilharmonie tot een podium maakt voor de grote artiesten van de wereld: fouten worden niet getoleeerd – maar een perfecte uitvoering laat het publiek de muziek tot een ongekende perfectie beleven.
Beeld 1: © shutterstock.com/be/g/barnimages | Beelden 2 en 3: © shutterstock.com/be/g/faxus
Robuuste holtevormers voor grote besparingen in lasten en materiaal. De Cobiax EL productlijn was de eerste gestandaardiseerde en gecertificeerde Cobiax productlijn. De traditionele productlijn. Enkel in Duitsland of op aanvraag verkrijgbaar. Nieuw product CLS beschikbaar.
Lees meer.In een nieuw onderzoeksgebouw van 73 miljoen euro en met 5000 m2 vloeroppervlakte zullen onderzoekers uit de geneeskunde en de natuurwetenschappen vanaf 2024 hun expertise kunnen bundelen.
Lees meer.Een moderne basisschool voor leerlingen van zes klassen wordt gebouwd met duurzame Cobiax holtevormer technologie.
Lees meer.Woongebouw van acht verdiepingen met een breed scala aan winkels op de begane grond.
Lees meer.Op het voormalige industrieterrein wordt een service- en logistiek gebouw gebouwd als een moderne bovenbouw met een breed scala aan gebruiksmogelijkheden.
Lees meer.In het midden van de campus, open aan alle kanten en duurzaam gebouwd met Cobiax.
Lees meer.In Berlijn wordt een administratiegebouw voor de Bondsdag gebouwd. Veel glas vergt weinig gewicht. Cobiax was de logische keuze.
Lees meer.Duurzaamheid op zijn best: LEED-certificering in goud
Lees meer.State-of-the-art duurzaamheidscriteria door Minergie-Eco certificering.
Lees meer.Het multifunctionele centrum is een groot complex project en omvat, naast het ziekenhuisgebouw, een expositiehal, een bibliotheek en een café.
Lees meer.Nog een perfecte match tussen architectuur en Cobiax: de karakteristieke, brede uitkragende balkons konden alleen efficiënt worden gerealiseerd dankzij de gewichtsreductie van de Cobiax holtevormers.
Lees meer.Conferentiediensten opmerkelijk verbeterd – in een metalen jurk
Lees meer.Direct aan de rivier de Main, naast het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank, wordt het “Hafenpark Quartier” ontwikkeld in het Eastend district van Frankfurt. Cobiax wordt ingeschakeld voor de bouw van de torens, die enkele honderden appartementen zullen bevatten.
Lees meer.